Kapel Oudenbosch

De Rooms-Katholieke kerk aan de Heidseweg 46 in Heide, is een modern kerkcomplex met een opvallende architectuur. Deze rectoraatskerk, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (feestdag 8 december), werd in 1964-1965 gebouwd door architect Jos Bijnen (1916-1993) uit Oss, ontwerper van meerdere kerken en andere religieuze gebouwen. Bij  weinigen is bekend dat het ontwerp van de kerk in Heide een mooi voorbeeld is van de architectuurstijl ‘De Bossche School’.

De kerk in Heide verdient bescherming als monument onder meer vanwege haar cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een nieuwe liturgische opvatting in het na-oorlogse Nederland, alsook om haar architectuurhistorische waarde vanwege haar stijlkenmerken van ‘De Bossche School’.

 

 

Foto: Sander Bijnen (foto Jos Bijnen), overige foto’s  en tekst: Frans de Roos. Bronnen: onder andere: Sander Bijnen (zoon van Jos), Stadsarchief Oss, Nederlands Architectuurinstituut, Peterse en Peterse: Bossche School in Oss, Kerkgebouwen in Limburg, Peel en Maas archief. Stichting Venray Monumentaal (SVM): secretariaat Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl

Deze website is ontwikkeld door Big Sister Webcommunicatie